LOADING CLOSE

Afronden, vierkanten, hybridiseren

Afronden, vierkanten, hybridiseren

Omdat praktijk abstractie concreet maakt, illustreren we in het boek Het Ronde Vierkant de drie bewegingen aan de hand van drie concrete leertrajecten en drie grote organisatieveranderingstrajecten.

Bij deze zes praktijkcases werkte ik als designer of ontwerper van verandering, respectievelijk leer- of change-architect. Soms als extern consultant, de laatste jaren meer en meer intern als change manager in loondienst, maar steeds op het snijvlak binnen en buiten de organisatie.
Dat voorkomt blindheid.

AFRONDEN

Een eerste voorbeeld toont de beweging van vierkant naar rond in de aanpak van kennisdelingsnetwerken voor de veiligheidsspecialisten van alle entiteiten van de Vlaamse overheid.Het tweede voorbeeld verhaalt de spectaculaire omwenteling van een rationeel departement van de Vlaamse overheid. Strategie, structuur en cultuur krijgen een totaal nieuwe invulling. Gebouwd door en voor de medewerkers. Je ziet hier hoe ‘afronden’ concreet werkt: in open dialoog, weg van de scherpe kanten van alle doelstellingen, structuren en processen.

VIERKANTEN

De heel andere context van het derde voorbeeld illustreert de omgekeerde beweging: het directieteam van De Kringwinkel Hageland maakt de vierkante beweging in de aanpak van haar managementteamtweedaagsen. In het vierde voorbeeld schoot de grootste hr-vereniging van België als pionier door in de ronde dynamieken. Daarom werd ‘vierkanten’ er een werkwoord.

HYBRIDISEREN

Jessa Ziekenhuis pakte in het vijfde voorbeeld een leertraject aan vanuit een hybride beweging. En misschien het meest spectaculaire voorbeeld is het zesde: de omvorming van de grote tanker die het Stedelijk Onderwijs Antwerpen is. Dat werd beweeglijker door heel bewust met hybride organisatievormen aan de slag te gaan. Met dank aan de moed van een verlicht leider om kwetsbaar en vanuit een niet-weten hybride vormen te cocreëren.

Een reactie achterlaten